Składniki: 1/2 kg serka mascarpone, kostka masła,4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, podłużne biszkopty, puszka brzoskwiń, żelatyna: 2 łyżki do brzoskwiń i 3 łyżki do masy serowej, do dekoracji mogą być rodzynki wykąpane w żelatynie.
Masło rozpuścić i ostudzić. Brzoskwinie odsączyć i posiekać. Syrop pozostawić do maczania biszkoptów. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem. Serek zmiksować i dodać rozpuszczone masło, wymieszać, dodać zapach i masę żółtkową.
Namoczyć w odrobinie zimnej wody 2 łyżki żelatyny osobno i 3 łyżki żelatyny w osobnej miseczce; gdy napęcznieje zalać wrzątkiem w niedużej ilości i dokładnie rozmieszać do przejrzystości. Formę wyłożyć biszkoptami, dno i boki, przycinać według wymiarów formy.
Do masy serowej mieszając wlewać cienkim strumyczkiem żelatynę i wylać całość do formy. Do cząstek brzoskwiń również wlać żelatynę i wymieszać, wyłożyć na wierzch sernika.
Rodzynki też wykąpać w żelatynie i rozrzucić po wierzchu sernika. Wstawić do lodówki. Po godzinie można stawiać na stół.