SKŁADNIKI;
0,5 szkl płatków gryczanych( nie koniecznie muszą być)
0,5szkl. pestek z dyni
1szkl. pestek słonecznika
1szkl. sezamu
1szkl. ziarna siemienia lnianego
1szkl. płatków owsianych
1szkl. otrąb przennych
1szkl. mąki żytniej typ 720
1kg i 1szkl mąki przennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki soli
7szklanek wody w tym (3szkl wody zimnej i 4 szkl. wrzątku) do wody dodać miód by się roztopił; do miski wlać wodę dodać wszystkie składniki i zakwas , mieszać ok 5-7 min odłożyć pół słoiczka ciasta na zakwas. Resztę ciasta wkładamy do dwóch blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia na 8-12 godzi co jakiś czas wierzch ciasta zwilżyć wodą. Ja robię ciasto na noc i rano piekę. Piec ok 1 godzi. w 190stopni;
SMACZNEGO
dodane na fotoforum:
danka1 2013-02-15
lubię chlebki z własnego wypieku