można się częstować:)))
Robiłam z nowego przepisu na ciasto drożdżowe i wyszły pyszne:))
Dla zainteresowanych podaje przepis:)))
Składniki
50 dag mąki tortowej, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, rodzynki, aromat, szczypta soli
Mąkę podzielić na dwie części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mocno podgrzać (nie gotować), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć żółtka, wsypać sól, cukier i ubić trzepaczką, dodać roztopioną margarynę, aromat i ewentualnie rodzynki. Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki. Z takiego ciasta można robić kluski na parze, placek drożdżowy, pączki, bułki z jagodami (lub innymi owocami), strucle z makiem, serem lub jabłkami
Ja dodałam m masę makową zwinęłam w rulon i pokroiłam na plastry...
Ja ciasto wyrabiałam 10 min w robocie kuchennym...
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-17
smacznego
melfi48 2011-02-18
O..czy to są te długo zapowiadane ślimaczki..??? smaczne są nawet..:-))) M..pzdr...