ciacho...

ciacho...

w przekroju "TROCINIAK"

TROCINIAK:
Składniki


Biszkopt:
3 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
½ l mleka
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka cukru
Po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
Kostka masła

Masa jabłkowa:
3 galaretki agrestowe( mogą być też inne ja akurat dałam wiśniowe)
1 l wody
5 jabłek

Wierzch:
1 op. wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
WYKONANIE:
Z podanych składników ubijamy ciasto i pieczemy biszkopt.

Z ½ l mleka odlewamy ½ szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką. Gotujemy. Gdy ostygnie, ucieramy z masłem.

W 1 l wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy 5 startych jabłek i mieszamy.

Biszkopt smarujemy połową budyniu, wykładamy masę jabłkową. Chłodzimy.

Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Studzimy.

Gdy masa w lodówce mocno stężeje, wykładamy drugą połowę budyniu i posypujemy zimnymi wiórkami z cukrem.

dodane na fotoforum:

agus35

agus35 2011-05-26

bardzo smacznie wyglada:))))

anet36

anet36 2011-05-26

znam to ciasto,jest przepyszne

stasia8

stasia8 2011-05-29

mniam mniam....pyszne ciacho...piekłam go z twojego przepisu...

dodaj komentarz

kolejne >