MUFINKI PIERNIKOWE Z MARMOLADĄ BRZOSKWINIOWĄ...
Muffiny piernikowe
2 i ½ szklanki mąki
pół kostki masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2-3 łyżki miodu
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
szczypta soli
50 g + 2 łyżki słupków migdałowych do posypania na wierzchu
nagrzewamy piekarnik, a jajka roztrzepujemy z mlekiem. Roztapiamy masło, dodajemy do niego miód i czekamy aż się rozpuści, a następnie mieszamy wszystko z mlekiem i jajkami. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą i cukrem. Dla lepszego koloru można dodać trochę kakao. Wsypujemy rodzynki i słupki migdałowe. Płyny łączymy z mąką i dokładnie mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki, wierzch posypujemy słupkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut.
ja dawałam orzechy włoskie zamiast migdałów
dodane na fotoforum:
ewulka1 2012-01-06
jak bede juz w domciu to musze je upiec.......:)