CIACHO...

CIACHO...

SERNIK PRZEKŁADANY...
* Biszkopt:
* 90g maki
* 180g cukru
* 6jaj
* 90g zmielonych orzechow wloskich
* 1lyzeczka proszku do pieczenia
* sol

* Placek serowy:
* 1kg sera bialego mielonego
* 1niepelna szkl. cukru
* 125g masla
* 6jaj
* 1cukier waniliowy(16g)
* 3lyzki maki pszennej
* 1lyzeczka proszku do pieczenia

* Masa budyniowa:
* 250g masla
* 2szkl.mleka
* 1cukier waniliowy(16g)
* 2zoltka
* 1jajko
* 3lyzki cukru
* 1czubata lyzka maki ziemniaczanej
* 1czubata lyzka maki pszennej

* Dekoracja:
* polewa czekoladowa
* pokrojone orzechy
WYKONANIE:
Biszkopt:z bialek i szczypty soli ubic sztywna piane,dodac cukier i ubijac nadal,az cukier sie rozpusci,dodac zoltka i dalej ubijac,nastepnie make wymieszana z proszkiem i orzechy,delikatnie wymieszac.Forme wylozyc papierem,wylac ciasto i piec 30min w temp.do 200ºC.(blacha25x40) Placek serowy:maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym,ciagle ucierajac dodawac po jednym zoltku,a nastepnie ser.Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem,piane z bialek ubita na sztywno,delikatnie wymieszac.Ciasto wylozyc na blache (25x40)wylozona papierem.Piec 45min w temp.180ºC Masa budyniowa:szklanke mleka zagotowac,w pozostalym mleku wymieszac reszte skladnikow(bez masla),dodac do goracego mleka,chwile gotowc.Maslo utrzec z ostudzonym budyniem Przelozenie ciasta:ciasto orzechowe przeciac poziomo na pol.Na jednym placie ciasta rozsmarowac1/3masy,przykryc plackiem serowym.Na wierzchu rozsmarowac 1/3masy,przykryc plackiem orzechowym i posmarowac reszta masy.Polac polewa i posypac orzechami.

dodane na fotoforum:

eliska5

eliska5 2012-02-27

fajne ciacho:)

lanta21

lanta21 2015-11-17

pyszny

dodaj komentarz

kolejne >