JAGODZIANKI:))

JAGODZIANKI:))

PRZEPIS NA CIACHO DROŻDŻOWE:
Składniki
50 dag mąki tortowej, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, rodzynki, aromat, szczypta soli
Mąkę podzielić na dwie części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mocno podgrzać (nie gotować), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć żółtka, wsypać sól, cukier i ubić trzepaczką, dodać roztopioną margarynę, aromat i ewentualnie rodzynki. Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki. Z takiego ciasta można robić kluski na parze, placek drożdżowy, pączki, bułki z jagodami (lub innymi owocami), strucle z makiem, serem lub jabłkami

dodane na fotoforum:

rabinia

rabinia 2012-07-16

Same pyszności ,,,,,,czy ty kiedyś odpoczywasz

nfoksik

nfoksik 2012-07-16

jak pieknie wyrosły, aż się uśmiechają do mnie.....

rudi26

rudi26 2012-07-17

Cudnie wyrosły... Pychota!

isia222

isia222 2012-07-17

śliczne wyszły

magdabo

magdabo 2012-07-17

mniam !!!

dodaj komentarz

kolejne >