ROLADA MAKOWA Z KREMEM AJERKONIAKOWY BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ JAGODOWĄ... W PRZEKROJU:))
Ciasto:
1 szkl mąki
1 szkl cukru ,można dać mniej
1 szkl białek
1 szkl suchego maku
12 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Margarnę rozpuścić i przestudzić. Do ubitych białek dodać mąkę, wymieszać. Na koniec dodać margarynę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (36x22) i piec w 180 st aż wierzch się zrumieni (ok 30-40 min)
Tylko ja ciasto wylałam na ta największą brytfankę z pieca i piekłam około 15min. a później zwinęłam w roladę razem ze ścierką.... jak ostygła rozwinęłam i przełożyłam masą ajerkoniakową, ale masa i dekoracja może być jaką kto lubi....:)
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2012-07-19
Zdolna jesteś !!!
danwi66 2012-07-19
Anuś czy Ty kiedyś odpoczywasz?.....toż ciągle coś robisz...piękna ta roladka:)
ajolka6 2012-07-19
Ale apetycznie to wygląda... zawsze u ciebie jakieś smakołyki...mnie ostatnio tak nie chce się robić ciast , a twoje zawsze tak apetycznie wyglądają. Pozdrawiam:)
tifani1 2012-07-19
Oooo... z miłą chęcią zjadłabym kawałeczek takiego pysznego ciasta. Smaczenego, pozdrawiam:)
beata3 2012-07-19
pozdrawiam serdecznie miłego słonecznego popołudnia
magdabo 2012-07-19
Wspaniale wygląda ...)