PLEŚNIAK

PLEŚNIAK

PLEŚNIAK:

Składniki:
3 szklanki mąki
1 margaryna
4 żóltka
2 łyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyzki kakao
1 szklanka cukru do białek ubić na piane
dżem najlepiej kwaśny
po dwie garści rodzynek i pokrojonych
orzechów włoskich

WYKONANIE:
Z mąki, margaryny żółtek i proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, do jednej z nich dodać kakao. podzielone części zamrozić. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Zetrzeć na tarce ciasto białe na nie wyłożyć dżem następnie na dżem wysypać rodzynki i orzechy, zetrzeć ciasto kakaowe i na nie wyłożyć pianę ubitą z białek na koniec zetrzeć ciasto białe i do pieca na około godzinę w temperaturze 180 stopni.

dodane na fotoforum: