WITAM POPOŁUDNIOWO:)))

WITAM POPOŁUDNIOWO:)))

DZISIAJ NA OBIAD ZUPA POROWO PIECZARKOWA Z PULPETAMI....
MIAŁAM WIECEJ CZASU TO I OBIAD NORMALNY...HIHIHI

Zupa porowa z pieczarkami i mielonym mięsem....

400 g chudego mielonego mięsa
400 g pieczarek
400 g pora (około 3 duże)
300 g sera topionego z ziołami (lub śmietankowego)
2 kostki rosołowe
2 litry wody (może być nieco więcej)
1 łyżeczka oregano
gałka muszkatołowa
sól,pieprz

Mięso zagnieść z oregano,doprawić solą i pieprzem,po czym formować wilgotnymi dłońmi malutkie pulpeciki.
Pieczarki oraz por pokroić w półplasterki.
Zagotować wodę z kostkami rosołowymi,wrzucić mięsne pulpeciki oraz pieczarki,podgotować całość około 10 minut po czym wrzucić pokrojony por.
Gdy wszystko będzie miękkie,odlać 1 chochelkę rosołu,wrzucić sery topione,lekko zmiksować,po czym całość wlać z powrotem do zupy.
Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową,oraz solą i pieprzem,mieszać na małym ogniu aż ser będzie całkowicie rozpuszczony.
(Po odstawieniu zupy z ognia można wlać 0,5 szklanki słodkiej śmietany)
Podawać z ugotowanym makaronem lub grzankami

Przed wrzuceniem składników do rosołu można je najpierw lekko podsmażyć na patelni,wtedy zupa jest bardziej wyrazista w smaku.

dodane na fotoforum:

atrami

atrami 2012-11-20

nowość dla mnie...
Dzieciom nie przeszkadzał jej "mocny" smak?

rozi09

rozi09 2012-11-20

Dzięki za super przepis Aniu.
Na pewno skorzystam.

aguta11

aguta11 2012-11-21

super zupka

sedina

sedina 2012-11-21

Jesteś cudotwórczyni .... jak Ty tyle pracy przerobisz i jeszcze masz więcej czasu :) to już dla mnie niepojęte.

dodaj komentarz

kolejne >