MIŁEGO WIECZORU ŻYCZĘ:)))
PIERNICZKI:
Składniki
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką. Zwykle właśnie tak robię).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą).
Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Pozostawione bez przykrycia nabiora wilgoci będą bardzo miękkie.
dodane na fotoforum:
claud18 2012-12-03
Mmmm, zapachniało Świętami:) Pozdrawiam serdecznie
betina7 2012-12-03
Zapachniało...
Rozpoczął się grudzień, wystartowały przygotowania ;)
Ja też mam w domu ponad 30letnią tradycję pierniczenia, ale zaczynymy w drugim tygodniu grudnia
magdabo 2012-12-03
Bardzo lubię tak robione pierniczki ... dobranoc Aniu !
touareg 2012-12-04
Wyglądają smakowicie. Moja córka z babcią też takie piekły kilka dni temu :-) Za życzenia bardzo dziękuję i pozdrawiam :-)
details 2012-12-04
W całości pięknie to wygląda ;-)