INSPIRACJA ORBITA:
Składniki na biszkopt makowy
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g suchego maku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.
Składniki na biszkopt jasny:
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.
Składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.
Składniki na masę truskawkową:
- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 budyń śmietankowy + 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.
Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.
Przełożenie:
Biszkopt makowy - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowa - truskawki do dekoracji.
JA DAŁAM NA WIERZ TARTĄ BIAŁĄ CZEKOLADĘ... CIACHO JEST PYSZNE:))
dodane na fotoforum:
magdabo 2013-06-30
Pyszne niedzielne ciacho ...))