ŚMIETANOWO- MIĘTOWY...
Składniki na masę miętową:
- 150 g miętowych landrynek
- 1/4 szklanki wody
- 1 budyń śmietankowy
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki.
W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.
dodane na fotoforum:
danka1 2013-08-18
on musi być przepyszny
aniula 2013-08-19
Piękny torcik...moja córka skakała by pod niebiosa gdyby dostała na swoje urodzinki Minnie :-) Szkoda,że tak daleko mieszkasz:/
krzemka 2013-08-22
Pani Aniu baaardzo dziękuję za ten tort - radość w oczach Amelki to największe szczęście, ale i zadowolenie gości dało dużą satysfakcje. Do następnego razu :)