CYGAŃSKA DROGA I WIOSENNA TĘCZA... JUTRO PRZEPISY...
WIOSENNĄ TĘCZĘ TEŻ PIEKŁAM DO MAMY , WIĘC TEŻ BĘDZIE TO CIACHO W PRZEKROJU
WIOSENNA TĘCZA:
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 80 st. c około 25 minut.
Składniki na masę budyniową:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy ( bez cukru )
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce zimny budyń.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 zielona galaretka
- ok 800 g jabłek jabłek
- 1 łyżka cukru
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, o dużych oczkach, włożyć do rondelka, poddusić z cukrem. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić.
Na biszkopt ( można go dowolnie naponczować ) wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Następnie wyłożyć masę jabłkową i kolejno drugą część masy budyniowej.
Dodatkowo:
- 1 niebieska galaretka
- biszkopty
Biszkopty poukładać na masie budyniowej.
Niebieską galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Wstawić do lodówki, by galaretka dokładnie stężała.
Składniki na masę śmietanową:
- 200 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody, połączyć z ubitą kremówką. Masę śmietanową wyłożyć na warstwę niebieskiej galaretki.
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 60 g wiórek kokosowych
Wszystkie składniki podsmażyć razem na patelni, do zezłocenia. Wystudzić. Posypać wierzch ciasta.
CYGAŃSKA DROGA:
15 dag margaryny
szklanka cukru pudru
6-7 jaj
30 dag maku (dwukrotnie zmielonego)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
10 dag bakalii(rodzynki,orzechy)
10 dag miodu
łyżeczka sody
Mak sparzyć,dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka następnie miód,mak,mąkę i pozostałe składniki,na końcu dodać ubitą pianę z białek.Upiec dwa cienkie blaty w 180 °C. ok. 25-30 min.
Upiec jasny biszkopt z 3 jajek(3 jaja,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)Po wystudzeniu pokroić na 3-5 cm.paski.(niestety wykorzystamy tylko połowę blatu,można też użyć podłużnych biszkoptów)
KREM BUDYNIOWY
20 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2 żółtka
cukier waniliowy
Oba rodzaje mąki,żółtka,cukier waniliowy rozmieszać w szklance mleka,resztę mleka zagotować na gotujące wlać rozrobione mąki,ugotować budyń,wystudzić.Margarynę utrzeć z cukrem i po łyżce dodawać zimnego budyniu.Całość utrzeć na puszysty krem.
2 galaretki owocowe w dwóch kolorach,rozpuścić,wystudzić.
Makowy blat posmarować połową kremu.Na kremie ułożyć skośnie paski biszkopta,zostawiając przerwy takiej samej szerokości jakiej są paski.W wolne miejsca między paskami,wlać dobrze już stężałą galaretkę,na przemian kolorami.Odłożyć 3 łyżki kremu,resztę rozsmarować na placku,przykryć blatem makowym.Wierzch posmarować odłożonym kremem,oblać polewą czekoladową.
dodane na fotoforum:
hbabik 2013-09-22
PYSZNE SĄ OBA CIASTA....ALE CZEKAM TEZ NA PRZEPIS,BO JA MAM NA TE CIASTA 2 RÓŻNE PRZEPISY,BO KAŻDY SOBIE ROBI PO SWOJEMU....A MOŻE TWOJE PRZEPISY BĘDĄ NAJLEPSZE...