Drożdżówka z ciasta na chałkę.
Z nadzieniem czekoladowym i serem z rodzynkami...
CIASTO DROŻDŻOWE
50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Z ciasta formować buleczki z nadzieniem.
Piec w temp. 190stopni przez 30-40. Żeby się za bardzo od góry nie przypaliło można przykryć folia aluminiowa tak pod koniec pieczenia.
dodane na fotoforum:
gotujmy 2010-01-28
Myslałam ze to kluski na parze ;0)
jeanne 2010-01-28
Witam Cię Aniu !!!! Właśnie przed chwilką byłam u anetah 5 , chyba się zmówiłyście , bo u niej dziś to samo , ale powiem Ci ,że zarówno jej ,jak i Tobie rewlacyjnie wyszły te superowe bułeczki :)))
Mam pytanko , na jaką tortownicę ta porcja ciasta :))) Dziękuje z góry :))
Lubię zaglądać do osób , które same dzielą się przepisem , bez proszenia :))))
Pozdrawiam Cię serdecznie życząc miłego wieczoru :)))