SKŁADNIKI ;
80 g- kaszy gryczanej
50g-drożdży
1- łyżeczka cukru
200ml-ciepłego kefiru
100ml-wody gazowanej
500g- mąki
1 łyżeczka soli
40g- oleju
dodatkowo ziarna słonecznika lub siemię lniane, ew. pestki dyni
zemleć kaszę gryczaną i zalać ją 200g wrzącej wody
drożdże rozpuścić w ciepłym kefirze razem z cukrem , potem dodać resztę składników i wyrabiać chlebek .
Wyłożyć do długiej wąskiej blaszki , pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec 20-30 min , temp. 200 st.
dodane na fotoforum:
artdora 2010-06-17
Chlebek własnego wypieku....mniam mniam:)))
Pozdrawiam serdecznie i słonecznie:-)
oli74 2010-06-17
ludziska jaki ten chlebus jest pyszny ...
....musze sie pochwalic ,ze dostałam dziś cały bochenek :))))
Dziękuję siostrzyczko:)
violinka 2010-06-17
ja tez piekę chlebek ale z kaszą gryczaną jeszcZe nie robiłam , napewno pysZny spróbuje fajna galeria dodaje do ulubionych tymbardziej że jestes siostrą mojej bardZo ulubionej Madzi pozdrawiam serdecznie
stopka 2010-06-18
o, ciekawy chlebek, ładnie wygląda, pewnie pachnie teraz w całym mieszkanku....koniecznie muszę też wypróbować:)