* C i a s t o:
* 1 kg mąki pszennej
* 3-4 jaja
* 1- kostki masła (może być margaryna )
* 3/4 szklanki cukru
* 1oo g drożdży (KOSTKA )
* 1 szklanka mleka
* Nadzienie : marmolada
Z mąki, margaryny i drożdży (drożdże uprzednio rozetrzeć z mąką na proszek) zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do zimnej wody - ciasto najpierw opadnie, a po pół godzinie wypłynie na wierzch. Wówczas wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać niewielkie kwadraty, każdy smarować marmoladą ukośnie zwijać, formując rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia posmarowanej tłuszczem, smarować rozbitym jajkiem . Piec na złoty kolor .
Życzę smacznego
dodane na fotoforum:
iwanka1 2010-09-06
Nadziewać je też chyba wodno:)))
danka1 2010-09-06
lubie takie pyszności
Witam poniedziałkowym porankiem i życzę udanego dnia jak i całego tygodnia.
mlord 2010-09-06
Też takie topielce robiłam kiedyś. Ale za bardzo "wodzą na pokuszenie", więc chętnie skubnę jednego, zamiast robić całą blachę
medii 2010-09-06
Witam milutko pozdrawiam cieplutko pijąc kawkę wpadam na garnek odwiedzić i posłać dobre słowo życząc miłego poniedziałku piję kawkę więc się poczęstuję jednym dziękuję za przepis skorzystam z niego
halinag 2010-09-06
są szybkie piekłam takie a ja dzisiaj też mam u siebie rogaliki ale nieco z innego przepisu....zapraszam na wymianę
milka65 2010-10-19
pierwszy raz słysze o cieśćie w wodzie , no dobra zrobie nie likwiduj tej fotki ok ? pozdrawiam odezwe się ...
verka25 2011-06-13
Skorzystałam z przepisu i właśnie cisto się TOPI ;P;P;P zobaczymy co z tego będzie...;)
gusiaxx 2011-07-02
ja choć jestem noga do pieczenia do spróbuje je zrobić...powiedz tylko w jakiej tem.je piec i jak długo....