obiadek
farszynki
90-dag ziemniaków
25-dag mąki ziemniaczanej
2-jajka
sól
FARSZ;
20-dag wieprzowiny
2 - jajka
2- cebule
łyżka masła
pieprz , sól
ponadto ; 10-dag smalcu
--Wieprzowinę umyć i ugotować do miękkości .Ziemniaki umyć obrać i ugotować.Dwa jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki . Cebule obrać , posiekać i zarumienić na maśle na patelni .
-- Wieprzowinę i jajka zemleć, wymieszać z cebulą , doprawić solą i pieprzem . Ziemniaki zemleć, wbić 2 jajka , dodać mąkę ziemniaczana , wyrobić ciasto .
-Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki , na każdym ułożyć porcję farszu , zawinąć i uformować kotleciki . S smażyć farszynki na złoto .
można podawać z sosem pieczeniowym lub grzybowym
dodane na fotoforum:
umila 2010-04-19
Witaj...fajny przepisik,dzisiaj pierożki zrobiłam ,ale następnym razem spróbuję zrobić :)))
janka69 2010-04-19
to prawda, można tu trochę poeksperymentować , farsz dowolny , co kto lubi i na co ma ochotę )
cuisine 2010-04-19
Ja również je uwielbiam i robię z różnymi nadzieniami :)
Mój synek, kiedy był malutki i widział, jak je robię, mówił, że to są zgniecione kluski ... z racji formowania ;)
annies 2010-06-06
U mnie w domu też się takie jada:) Albo z sosem, albo ze skwarami, albo ze zrumienioną bułką:)
Bez niczego też są pyszne:)