Pieczone jabłka z miodem. Do dużej miski dać łyżkę płynnego miodu, łyżkę oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki mielonych goździków, ¼ łyżeczki cynamonu, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dziesięć dość twardych jabłek obrać, pokroić na duże kawałki (grubości 20-30 mm). Jabłka przekładać do miski, obtaczać tak, aby były pokryte zaprawą.
Nagrzać piekarnik do 200°C, jabłka ułożyć w jednej warstwie na brytwanie i piec 10 minut. Następnie jabłka obrócić i piec 5-15 minut do miękkości. Przełożyć na talerzyki, posypać cynamonem.................................................................................................. ......... .Czarne jagody z brandy i miodem. Na cztery talerzyki deserowe nasypać po dwie łyżki czarnych jagód. Na środku jagód umieścić dekoracyjnie po jednej pokrojonej na ćwiartki truskawce.
Następnie wymieszać ze sobą: dwie łyżki brandy, łyżkę miodu, dwie łyżki soku z cytryny, cztery łyżki soku z pomarańczy. Polać mieszanką owoce.
dodane na fotoforum:
funiak 2012-07-18
Elu deserki deserkami....dziekuje za przepisiki...ale i kadr slicznosci:))))
gepi12 2012-07-18
W skromnym dalii kwiatku pszczółka pracuje ostro, by dla nas łasuchów nie zabrakło miodziku!
I do tego aż przepisy dwa, żeby miodzikiem osłodzić codzienne szare życie...
iwanka1 2012-07-18
Z rana słonko wyszło zobaczymy co dalej.
Miłego dnia:)))
(komentarze wyłączone)