Zakwas z buraków jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek . Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.
buraki kiszone – barszcz czerwony 6 z kminkiem i czosnkiem
Buraki umyć i obrać, a następnie pokroić w plastry. Zalewamy w wyparzonym słoju przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodajemy soli, kminku i czosnku. Dobrze jest też dodać suchą kromkę razowego chleba, co przyspieszy proces kwaszenia o około 4 dni....
dodane na fotoforum:
gary77 2012-07-28
Znam Elu ten napój,jeszcze z młodych lat
może dlatego tak długo zyję-pozdrawiam
majka57 2012-07-28
Bardzo lubię -ja popijam barszczyk czerwony często...:))) pozdrawiam Elu bardzo ciepło...
akolen 2012-07-28
Samo zdrowie:)))też słyszałem Elu,o cudownych walorach tego kwasu:)))pozdrawiam poetycko nieco:))))miłego wieczorku :)))
elza100 2012-07-28
Tak tak to samo zdrowie i pyszny kwas na barszczyk ..Dobrej nocki Eluniu Ci życzę i słonecznej ,radosnej niedzieli ;-)))♥
stasia8 2012-07-29
Samo zdrowie ale ja nie przepadam za napojami z buraków...za to botwinkę uwielbiam...
gepi12 2012-07-31
DZIŚ POSTANAWIAM KUPIĆ BURAKI I PRZYRZĄDZIĆ ZAKWAS...
CIESZĘ SIĘ,ŻE ZABIERASZ SIĘ NA SERIO ZA SIEBIE!
(komentarze wyłączone)