Dlaczego miód jest cenniejszy niż cukier?
Ponad 99,8% cukru to sacharoza, cukier buraczany, który musi być przez organizm rozłożony na glukozę i fruktozę, następnie wchłonięty do krwi. W miodzie 80% składu to glukoza i fruktoza wchłaniane do krwi bez procesu trawienia. W miodzie stwierdzono zawartość 21 pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan i inne. Miód zawiera związki czynne biologicznie, enzymy, inhibiny, kwasy organiczne. Ma działanie lecznicze profilaktyczne, bakteriostatyczne, odtruwające.
dodane na fotoforum:
gary77 2012-08-10
Pracowita pszczółka-tak jak Ty Elu
trawnik 2012-08-10
Świetny kadr i doskonały opis. Dodał bym tylko by miodu nie mieszać z gorącą wodą, która ma temp. większą niż 40 st C gdyż wtedy traci wiele bezcennych właściwości :) Pozdrawiam Jaworku serdecznie :)
pantoja 2012-08-10
A człowiek kradnie pszczółkom miód bo jest pyszny ale niestety tuczący, dziwne, że pszczoły nie tyją:)))
karin24 2012-08-10
a ja robię miód z dziewanny...jest tak samo smaczny jak z nektarów...witaj kochana Elu...ja będę wypoczywać chyba pod ziemią;) nie mam czasu ale takie zawirowane życie kocham..;) buziaczki na dzień dobry..
adam24l 2012-08-10
Miłego weekendu
Ładne foto
Zapraszam do głosowania na TOP ADAMA i propozycjewpisując w pw(prywatną wiadomość) P i numer teledysku przyporządkowany obok linku .Głosujemy na TOP,nowości i propozycje na dowolną ilość utworów..Zapraszamy na stronę TOP ; http://toplistaadama.siteor.pl/
PS; PROSZĘ WAS BARDZO O GŁOSY NA TOP,propozycje.GŁOSUJEMY DO 15 sierpnia do 16;00.
tasama 2012-08-10
I miodzio będzie i foteczka miodzio..podziwiam Cię Elu ;-)
Pozdrowionka serdeczne zostawiam ;))
oya04 2012-08-10
uwielbiam miodzik ,, ostatnio z akacjowego
przeszlam na lawendowy ))))) swietnie
ze wstawilas ten opis )))))
(komentarze wyłączone)