Czarnuszka jako przyprawa i zioło znana była już w starożytności. Ta aromatyczna roślina o przyjemnym zapachu i lekko gorzkawym , korzennym smaku przywędrowała do Polski z Włoch już w średniowieczu i odtąd stała się bardzo popularna i bardzo ceniona. Zastępowała pieprz, była i z pewnością jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, białych serów, warzyw, poprawiającym trawienie. Był okres, że zapomniano o niej, ale już wraca do łask, zarówno w kuchni jak i medycynie. Trwają badania naukowe nad jej właściwościami zdrowotnymi.
https://olejzczarnuszki.eu/czarnykminek/
dodane na fotoforum:
renia 2013-06-25
Piękna i ciekawy opis Elu:)
gepi12 2013-06-25
WITAJ MOJA NIEZASTĄPIONA ZIELARKO - JESTEM ZAUROCZONA TWOJĄ MEDYCZNĄ WIEDZĄ, CZARNUSZKA JEST MI ZNANA, MAMA MOJA SIAŁA JĄ W OGRÓDKU
kuba52 2013-06-25
Ciekawy ma kwiat i właściwości pożyteczne.
Wieczoru miłego Eluś życzę i pozdrawiam serdecznie.
romanka 2013-06-25
...czarnuszka o liliowych kwiatkach.....!!!
...śliczna.....:)))
...Elu, dobrej nocy.....:)))
antoni3 2013-06-25
Nie znam tej rośliny,ale ładna i foto jak zwykle u Ciebie dopracowane perfekcyjnie!
Dobrej nocy życzę:))
alikam 2013-06-25
piękne foto...a czarnuszkę lubię ...i jako dodatek i jako kwiatek:))miłego wieczoru Elżuniu
gruda49 2013-06-25
U Ciebie Elu jest wszystko zawsze dopracowane. Zdjęcie, opis i dodatkowo link do literatury o tym ciekawym kwiatku. Pozdrawiam serdecznie.
ela51 2013-06-25
Kolejne ziółko z Bożej APTEKI...Przepiękna FOTOGRAFIA...
re:FINAŁ REGAT
WIELKICH ŻAGLOWCÓW -ZAPEWNIAM że będzie co PODZIWIAĆ, Eluniu namawiam i służę pomocą...
Pozdrawiam cieplutko i kolorowych snów życzę...:)))
(komentarze wyłączone)