Sztuka kulinarna: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna
dodane na fotoforum:
muniu 2014-10-23
POZDRAWIAM (•‿•)ノ ❤
funiak 2014-10-24
w mojej ulubionej przyprawie podlaskiej do wypieku chleba(pieke co tydzien) ....wlasnie podstawowy skladnik....dziekuje za pokazanie...:)))
gepi12 2014-10-24
JESTEŚ NIEOCENIONĄ FACHMANKĄ I DOBRZE NAM Z TWOJĄ WIEDZĄ
TAKIE MALUTKIE NASIONKA JAK MUSZKI DODAJĄ SPECYFICZNEGO SMAKU!
gonia51 2014-10-24
Witam Cię Eluniu!!!!
Smutny widoczek, ale za to jaki pożyteczny!!!
Pozdrawiam Cię serdecznie w nasz mroźny (-3 ) poranek!!!
karin24 2014-10-24
już ją widzę w wazonie.............:)
pantoja 2014-10-24
dla mnie ciekawostka, pierwszy raz widze takie coś....dobre na suszki do wazonu...
alikam 2014-10-24
używam do posypywania bułeczek...smaczne aromatyczne ziarenka i ile zalet leczniczych mają:))
(komentarze wyłączone)