Cechą charakterystyczną orzechów jadalnych jest wysoka zawartość tłuszczu (33,5%–60%) oraz białka (do 25%). Tłuszcze zawarte w orzechach znacząco zwiększają ich kaloryczność, ale także wartość odżywczą, bowiem są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W dietach wegetariańskich orzechy (obok soi) mogą zastąpić białko zwierzęce.
dodane na fotoforum:
myszka2 2018-11-28
Dziękuje Ci Elu za orzechy bardzo lubię....dobre są, pozdrawiam serdecznie, życzę miłego dnia:)
daro55 2018-11-28
Myszy też nie mają problemu , żeby się do nich dostać :)
tanna 2018-11-28
Witaj Eluniu:))
Jestem zachwycona tą kompozycją.:))Dodałaś bardzo ciekawy opis.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie Eluniu.Dobranoc))
oliwkaa 2018-12-02
widać,ze niektóre zwiały ze skorupek ...
(komentarze wyłączone)