Biszkopt
6 jajek, 3 łyżki cukru kryszt., 3 łyżki mąki krupczatki, 1 pełna łyżka kakao, 1 płaska łyżeczka pr.do pieczenia
Krem
300 gr. masła, 100 -150 gr cukru pudru, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody, a rumu do smaku... orzechy do posypania.
Białka ubić na sztywno dodając cukier i dalej ubijać, dodawać po żółtku, dalej ucierać na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do piecz. i kakaem. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp 170 do 200 st C. Ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować , zostawić do wystygnięcia..
Masło utrzeć z cukrem dodając kawę i na końcu rum.
Rozwinąć roladę zdjąć papier i posmarować kremem.
dodane na fotoforum:
graz5 2009-11-03
Kawe już móm, zaroz se weznym ale mały kónszczyczek:))
(komentarze wyłączone)