śliwki suszone i mięsko wędzone...:))
przepis.....
40 dag najdrobniejszej fasolki perłówki
ok. 20-30 dag wędzonego surowego boczku (lub wędzonki, kości...)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
po 5 dag korzenia /pietruszki, seleru i marchwi/
2 ząbki czosnku
10 dag suszonych śliwek
Sól do smaku
sposób przygotowania
Fasolkę namocz przez noc w zimnej wodzie w jednym litrze zimnej wody. Boczek zalej zimną wodą 1 litr, dodaj obrane warzywa i ugotuj do miękkości. Po ostygnięciu wyjmij z wywaru. Jarzyny odłóż, później możesz je zmiksować blenderem i zużyć do zupy. Fasolkę wraz z wodą, w której się moczyła, wlej do wywaru i gotuj do miękkości (najlepiej w szybkowarze, bo gotowanie trwa dość długo). Posól do smaku, włóż śliwki suszone, czosnek (obrany i lekko zmiażdżony nożem na desce). Kto lubi intensywniejszy aromat, może czosnek zostawić w zupie. Z mąki i masła zrób rumianą zasmażkę, podpraw zupę, . Zupę podawaj z pokrojoną wędzonką .
dodane na fotoforum:
lunio 2010-01-14
a ja lubię tak.....:) :)
aniajaw 2010-01-14
"Szczęście jest jak promyk słońca pukający do naszego wnętrza. Otwórzmy siebie, rozświetlając szarości codziennego życia. To cudowne ciepło ogrzewające dusze i Serce, działające na nas jak eliksir. Szczęśliwi jesteśmy nie przeliczając naszych radości. Tyle jeszcze szczęśliwych chwil przed nami. Chwytajmy je, aby nie żałować... że byliśmy obojętni..." [:)] Miłego i udanego dnia
graz5 2010-01-14
Czy jeszcze cos zostało?
elza58 2010-01-14
,,wygląda apetycznie..ze śliwką nigdy nie robiłam,muszę spróbować....smacznego...))
dziad 2010-01-24
jessssu ale mi smaka narobiłaś :-) lece do lodówki zamiast na kompie teraz siedzieć ;-D spokojnej niedzieli zycze :-)
(komentarze wyłączone)