TYM OPTYMISTYCZNYM AKCENTEM , WITAM WAS SERDECZNIE:)
~ od dawna poszukiwałam dobrego przepisu na kruche bezglutenowe, aż w końcu znalazłam na smacznym blogu domowe-wypieki.pl
~ w oryginale ciasteczka są w kształcie serduszka, udekorowane czekoladą. Serduszka już kilka razy piekłam. Ostatnio nabyłam słodziutkie foremki i postanowiłam je wypróbować, bo żal byłoby nie, są takie urocze:)
Przełożyłam konfiturą ☺
***Składniki:
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• ok. 20g mąki ziemniaczanej
• 100g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
• 100g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
• 75g cukru
• 125g masła
• 1 jajko (należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej dolać tyle wody, aby otrzymać 60g)
***Dodatkowo:
• mąka ryżowa do podsypywania
• ewentualnie czekolada do dekoracji
***Sposób przygotowania:
1. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.
2. Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
3. Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość najpierw wymieszać łyżką drewnianą, kolejno zagnieść ręką na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
4. Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty.
5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy ciasteczek).
6. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 8- 9 min. (piekłam 10min.) w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i udekorować dowolnie ciasteczka.
Smacznego:)