○ZAPIEKANKA RYBNO-ZIEMNIACZANA Z PORAMI○

○ZAPIEKANKA RYBNO-ZIEMNIACZANA Z PORAMI○

przed zapieczeniem , po zapieczeniu w trakcie i gotowa sola :)))

60-70 dag filetu z ryby( u mnie sola ), ok.1 kg ziemniaków, 1 duży por lub 2 mniejsze
na sos: 250 ml słodkiej śmietany, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, z pół pęczka posiekanego koperku, sól, pieprz

przygotować też przyprawę do ryb oraz przyprawę do potraw z ziemniaków ; masełko do smażenia pora oraz wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ze 3 min.w osolonej wodzie. Odsączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć do naczynia plastry ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków.
Filety z ryby posypać przyprawą do ryb, wyłożyć na ziemniaki. Por umyć, pokroić w plastry, przesmażyć na masełku, osolić. Wyłożyć na rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st.,wstawić przykrytą zapiekankę. Zapiekać ok.20-25 min.

W czasie zapiekania przygotować sos: połączyć śmietanę z mąką ziemniaczaną, Po ok.20-25 min.zapiekania ryby, polać przygotowanym sosem podpieczoną zapiekankę. Wstawić z powrotem do piekarnika, ale już nie przykrywać. Zapiekać jeszcze ze 20 min.
DZIĘKUJEMY BEATCE ZA PRZEPISIK , BO RYBKA BARDZO DOBRA !!!!!!!
BEZGLUTENOWE;-)))

jovita

jovita 2010-02-12

Już niektórzy sprawdzili,a ja dziękuję za przepisik dopiero będę robić.

vesper5

vesper5 2010-02-12

...tak, tak jest pyszna...dobrze,że Gar istnieje...sama nigdy bym na to nie wpadła...:)))

elza58

elza58 2010-02-12

dziękuję za przepis już zanotowałam i będzie zapiekanka...

wgr51

wgr51 2010-02-12

swietnie,zaraz zrobie kopie przepisu....buziak.

(komentarze wyłączone)