przed zapieczeniem , po zapieczeniu w trakcie i gotowa sola :)))
60-70 dag filetu z ryby( u mnie sola ), ok.1 kg ziemniaków, 1 duży por lub 2 mniejsze
na sos: 250 ml słodkiej śmietany, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, z pół pęczka posiekanego koperku, sól, pieprz
przygotować też przyprawę do ryb oraz przyprawę do potraw z ziemniaków ; masełko do smażenia pora oraz wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ze 3 min.w osolonej wodzie. Odsączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć do naczynia plastry ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków.
Filety z ryby posypać przyprawą do ryb, wyłożyć na ziemniaki. Por umyć, pokroić w plastry, przesmażyć na masełku, osolić. Wyłożyć na rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st.,wstawić przykrytą zapiekankę. Zapiekać ok.20-25 min.
W czasie zapiekania przygotować sos: połączyć śmietanę z mąką ziemniaczaną, Po ok.20-25 min.zapiekania ryby, polać przygotowanym sosem podpieczoną zapiekankę. Wstawić z powrotem do piekarnika, ale już nie przykrywać. Zapiekać jeszcze ze 20 min.
DZIĘKUJEMY BEATCE ZA PRZEPISIK , BO RYBKA BARDZO DOBRA !!!!!!!
BEZGLUTENOWE;-)))
vesper5 2010-02-12
...tak, tak jest pyszna...dobrze,że Gar istnieje...sama nigdy bym na to nie wpadła...:)))
wgr51 2010-02-12
swietnie,zaraz zrobie kopie przepisu....buziak.
(komentarze wyłączone)