niezłe ciasteczko ;-)))
też zrobiłam bezglutenowe < ta wiadomość tylko dla zainteresowanych ;-))) >
Ciasto I - Składniki:
•8 jaj
•6 łyżek mąki pszennej
•2,5 łyżki kakao
•3/4 szklanki cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.
Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
Ciasto II - Składniki:
•5 białek
•1/2 szklanki cukru
•25 dag mielonych orzechów
•1 łyżka mąki pszennej
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.
Masa I – Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 1 cukier waniliowy
• 5 żółtek
• 1 budyń śmietankowy
• 3 łyżki cukru kryształu
• 2 i ½ łyżki mąki pszennej
• 1i ½ kostki masła
W ½ szklance zimnego mleka rozbić budyń z mąką pszenną i żółtkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Wlać przegotowany budyń i zagotować . Utrzeć tłuszcz i dodać ostudzony krem , ciągle ucierając .
Masa II - Składniki:
•1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
Wykonanie:
Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko skondensowane już ugotowane.
Układanie ciasta:
Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko skondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.
Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.
Smacznego!
inesss 2010-04-09
widzę inną wersję snikersa:)
czy ta masa na cieście orzechowym to masa kajmakowa bądź krówkowa?
vesper5 2010-04-09
...superowe....:)))...dobrej nocy :)))
(komentarze wyłączone)