proziaki z pastą twarogową ze szczypiorem ...
jadłam je kiedyś w Bieszczadach i bardzo mi smakowały, Babcia piekła je na piecu (kuchni węglowej) ... ja, że pieca nie posiadam - upiekłam na grillu elektrycznym ... też są pyszne ... najlepiej smakują ( przynajmniej mnie ) z wszelkimi pastami twarogowymi i rybnymi .. ;)
dla zainteresowanych : na 8-9 sztuk :
ok. 1 1/2 szkl. mąki, łyżeczka sody, niecała szklanka maślanki, jajo, łyżeczka soli ... zarobić ciasto - ma być elastyczne, rozwałkować na 1 cm. wykrawać szklanką i piec na, najlepiej płycie kuchni węglowej po 3-4 min z każdej strony uważając by się nie przypaliły ... SMACZNEGO !
dodane na fotoforum:
berblak 2014-08-27
Smak dzieciństwa... babcia piekła, pyszne były takie jeszcze ciepłe posmarowane masłem.