ciasto;5jaj, 5 łyżek mąki, 5 łyżeczek cukru, łyżka kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia
oddzielić żółtka od białek.Białka ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,wreszcie, lekko mieszając łyżką mąkę z proszkiem i kakao.Przelać ciasto do tortownicy i upiec.
Masa;5 żółtek,3 łyżki mąki, pół litra mleka, kostka masła, szklanka cukru pudru, ew. wiórki kokosowe
żółtka wymieszać z mąką i mlekiem, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem, potem z zimnym budyniem i ewentualnie z wiórkami kokosowymi. Wyłożyć masę na ostudzony biszkopt.
Piana; 5 białek, półtorej łyżki żelatyny, szklanka cukru
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej i przegotowanej wody. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyc na masę, polać wierzch polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
dodane na fotoforum:
kimeraj 2013-09-08
Aga, odkrójcie sobie jeszcze kawałek,a resztę proszę przesłać do Kasi :)) Wygląda mega pysznie!!!