składniki na ciasto; 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wrzącej wody
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, następnie dodac kakao ,utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, utrzeć. Dodac olej , wymieszac dodac wrzątek a na koniec dodać ubite białka wymieszac już ręcznie.Ciasto wylać na blache, piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut ( do suchego patyczka)
Masa kokosowa; 1/2 litra mleka, 1 budyń smietankowy lub waniliowy, 250 gr. kokosu, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 200 gr. masła.
Odlać 1/2 szklanki mleka by rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami, do gotującego mleka wsypać kokos, gotować na małym ogniu 20 minut, kokos ma całkowicie wchłonąć mleko. Następnie dodajemy kostkę masła i rozpuszczamy ją z kokosem zagotowując. Na koniec wlewamy pozostałe mleko wymieszane z budyniem.
Polewa czekoladowa; 125 gr masła, 100 gr czekolady mlecznej, 100 gr czekolady gorzkiej.
Polewa; w rondelku rozpuszczamy masło, następnie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i całośc łączymy z masłem do połączenia składników, nie gotować najlepiej wyłączyć palnik przy mieszaniu.
Na biszkopt wykładamy przestudzoną masę kokosową jak całkiem ostygnie polewamy polewą czekoladową. ciasto powinno być w lodówce przez kilka godzin.
dodane na fotoforum: