Robiłam na niedzielę bardzo lubimy
1 puszka masy krówkowej
ok. 510g herbatników
400-500 ml. smietany 30%
2 opakowania smietan-fix
ok. 50-100g dowolnej czekolady
Masa budyniowa;
500 ml. mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka - dałam 2 całe jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (40-45g)
3 łyzki mąki pszennej ( 40-45g)
ok. 3/4 kostki masła (ok. 180g)
sposób przygotowania; 1i 1/2 szklanki mleka z cukrem zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego mleka, szybko mieszając aby nie powstały grudki, chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami, na herbatniki rozsmarować ciepłą masę krówkową (ja wykładam do garczka i delikatnie podgrzewam). Wyłożyć na masę warstwę herbatników, na to masę budyniową i znów warstwa herbatników. Ubić śmietanę ze śmietan-fix wyłożyć na herbatniki i posypać startą czekoladą. Ciasto powinno przestać przynajmniej 12 godz. w lodówce.
dodane na fotoforum:
niusia1 2015-10-06
nigdy nie robiłam a pysznie wygląda- jakiś przepisik może?