...zęby w cieście.
Składniki:
-250 g mąki pszennej
-250 g białego sera
-250 g masła
-150 g cukru pudru ( ja dałam mniej i były wystarczająco słodkie)
- kilka jabłek ( wielkość należy dostosować do średnicy okrągłej foremki, którą wycina się kółka)
-cukier puder i cynamon do posypywania
Z podanych składników zagnieść starannie gładkie ciasto, schłodzić w lodówce.
Można zagnieść ciasto wieczorem i upiec rano na śniadanie.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka podzielić na ósemki. Każdą cząstkę naciąć płytko w kratkę z grubszej strony.
Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować podsypując obficie mąką. Foremką lub szklanką wycinać kółka. Na połówce każdego krążka układać jabłka kratką na zewnątrz.
Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Przykryć cząstkę jabłka pozostałą częścią krążka, zlepić tylko brzegi, tak, żeby owoc był widoczny.
Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180-190'C, piec ok. 20 min.
Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
pradzia 2011-11-27
No to siadamy do stołu. Lubimy te ciastka z jabłkami. Podrzućcie kilka sztuk do kawy
goya79 2011-11-28
super , prosze nie kasuj przepisu napewno zrobie jutro bo mam wolne:)