ibek47 2011-10-16
Witam serdecznie w ten mroźny , mglisty , nowy dzień !
Życzę dobrej , słonecznej , ciepłej , radosnej i ciekawej niedzieli !
jokam 2011-10-16
To cudo zrobiła Annorl i nauczyła mnie. Wklejam cały przepis, żeby nie naruszyć praw autorskich Oliwki.
Autor: Oliwka Kamińska awatar Oliwka Kamińska Data: 19 maja 2009, 12:10 Komentarze (0) »
Puszyste, owocowe rożki z drożdżowego ciasta są doskonałe w smaku. Możesz je przygotować także z marmoladą owocową lub czekoladą, podać gościom, zabrać do pracy lub zjeść po powrocie do domu, na słodki i zasłużony deser.
Składniki na 18-20 rożków:
2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej
4 dag drożdży
2 żółtka
2 kopiaste łyżki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
8 dag masła roślinnego
1/4 łyżeczki soli
cukier puder
mąka do podsypywania
tłuszcz do wysmarowania blaszki
owoce - jabłka, śliwki, wiśnie...
Przygotowanie:
Drożdż rozkrusz, dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Składniki wymieszaj, dolewaj mleko stopniowo, mieszając. Gdy składnik...
jokam 2011-10-16
Gdy składniki się połączą, dodaj letni tłuszcz i wyrabiaj jednolite , gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 2 części. Każdą rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy. Wytnij szklanką okręgi, na każdy nałóż przygotowane owoce (do jabłek i śliwek możesz dodać cynamonu do smaku), posyp je cukrem pudrem, zlep końce. Ułóż luźno (urosną!) na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wsuń do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. przez 30-35 min. Zrumienione zsuń z blaszki, oprósz cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego!
Ocena:
czas12 2011-10-16
Nareszcie świt zastąpił noc
Powietrze świeże jest jak po burzy
Więc po co chowasz twarz pod koc??
Dzisiejszy dzień się nie powtórzy
Miłego dnia serdecznie życzę