Tarta Wieczorków
---------------------
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 125 g masła
- 1 jajo
- zimna woda (jeśli trzeba 2-3 łyżki)
Farsz:
-500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka i ostra (obie w proszku)
- oregano
- zioła prowansalskie
- 2 chochle bulionu
- przecier pomidorowy (mały słoik)
- ser żółty
- oliwki
-pieczarki
- oliwa
1)Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i posiekaj je nożem. Wyrabiaj ciasto palcami, tak aby przyjęło konsystencję piasku, potem dodaj jajko i wyrób. Jeśli nie będzie się chciało skleilć dodaj wody. Zawiń w folię spożywczą i do lodówy na ok 30 min.
reszta pod następnym zdjęciem. verte->
lila08 2012-03-11
prześledziłam krok po kroku... będę próbować, jak zrobię to pochwalę się...ale bez oliwek!
miłego niedzielnego popołudnia:)
jokam 2012-03-11
Lila, oliwki nie są oczywiście niezbędne. To tylko maleńki dodatek. Kto nie lubi, ten nie musi. I jestem bardzo ciekawa jak Tobie tarta wyjdzie i czy będzie smakowała. :)
zuza59 2012-03-11
O losie!!! Co to za akcja? Tarta Wieczorków??? Trudno, też zrobię :):):)
zuza59 2012-03-11
Piwo własnej roboty??? Nie piłam :) Kiedyś mój ojciec coś robił chyba. Podpiwek kupował czy coś takiego, nie pamiętam :)
zuza59 2012-03-11
Ja też nie mogę :) Dzisiaj wypiłam jedno 0,33 , bezalkoholowe :(
zuza59 2012-03-11
Masz rację, 15 lat zupełnie wystarczy :)
czas12 2012-03-11
Udała sie .........:))?
czas12 2012-03-11
re..........sama zjadłaś ....:))?
czas12 2012-03-11
re.... to zależy ile zostało ,
czas12 2012-03-11
re.. ...to sam wpadnę :)))
czas12 2012-03-11
re. ...... w końcu ktoś pomyślał o mnie :))
kukura 2012-03-12
Ja stwierdziłam że trzy warstwy super się sprawdzają ;D Miałam taką szeroką rolkę to owijanie szło migiem ;D Ale się nagle skończyła ;D Trzeba dokupić ;)