Kluski łyżką kładzione.
Szynka w sosie.
Surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków, cebuli, czosnku, śmietany z odrobiną majonezu, soku z cytryny, soli, cukru, pieprzu, oregano.
I muszę pochwalić się! Już po raz drugi udało mi się zrobić kluski tak dobre, jak te, które moja babcia gotowała. Próbowałam lata całe i zawsze niezadowolona z efektu końcowego byłam. Okazało się, że cała tajemnica w mące tkwi! Zawsze brałam zwykłą, pszenną, a to krupczatkę trzeba...!!! Gdy poprzednio miałam kluchy przygotowywać zupełnie przypadkiem krupczatkę z szafki sięgnęłam, zaryzykowałam... zrobiłam... i sukces... wyszły właśnie takie jak u babci...!!!
Proporcje:
-2 szklanki krupczatki
-2 jaja
-1/2 szklanki mleka
-trochę mineralnej gazowanej
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
Technika robienia jak w linku, z tym, że do wrzątku dodaję jeszcze 2 łyżki oleju.
https://smakiprzysmaki.blogspot.com/2009/11/kluski-yzka-kadzione.html