Na zdjęciu, kogel-mogel ukręcony.
Składniki.
-ciasto:
200g mąki
100g masła
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
-krem:
20g masła
750ml mleka
1 laska waniliowa
3 jajka
140g cukru
40g mąki
Przepis z odcinka: Wiedeńskie specjały
To jest taka cieniutka tarta podobna do tarty cukrowej, którą pokazywałem Wam bardzo dawno temu. Chrupiąca, słodka, rozpływająca się w ustach.
Jak przygotować:
1. W mikserze zagnieć mąkę, masło, sól i wodę na gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
2. Wysmaruj foremkę na tartę pozostałym masłem. Rozwałkuj ciasto i ułóż je w foremce. Usuń nadmiar ciasta wałkiem i przykryj ciasto pergaminem i obciąż fasolą albo ryżem.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 st. na 15 minut.
4. Mleko wlej do rondelka. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż, wydrąż pestki ze środka i wrzuć je (razem z wydrążoną laską) do mleka. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
5. Jajka ubij z cukrem na kogel-mogel. Cały czas ubijając, wsyp mąkę, a następnie bardzo powoli wlej gorące mleko waniliowe.
6. Z ciasta zdejmij pergamin i fasolę. Wlej na podpieczone ciasto masę flanową i obniż temperaturę do 180 st. Piecz 45 minut (aż wykałaczka wbita w środek, po wyjęciu będzie sucha).
pawmar 2012-09-11
No to smacznego i dobrej nocki życzę:))