Staram się unikać chemii i już od jakiegoś czasu nie używam cukru wanilinowego, jaki serwuje nam rodzimy handel.
Wystarczy nabyć cukier brązowy i laski wanilii. Te ostatnie rozciąć, wyjąć ostrym nożykiem czarną zawartość i wszystko razem wymieszać z cukrem. Szczelnie zakręcić, odstawić na minimum 2 tygodnie i s'il vous plait... :))
xenon 2012-11-06
No proszę , jaka pomysłowa ....
Super , muszę i ja spróbować ,
ponoć nie ma porównania i swój ....
Pozdrawiam :-)
lilaroza 2012-11-06
Gdybym mogła słowo.....to cukier z którego chcemy żeby stał się waniliowym powinien być gruby (taki jak Twój na zdjęciu) ale powinno go się zmielić np. w młynku do kawy i dopiero dodać laskę wanilii (1/2 kg cukru...1 laska wanilii)...robię tak od dawna i jest SUPER !!!!...;)
jokam 2012-11-06
Lilarozo, w moim domu epoka młynków do kawy minęła razem z upadkiem komuny. :D Teraz kupuję taką zmieloną (to do expresu) albo rozpuszczalną (to wtedy gdy zapomnę filtry nabyć).