Nie dałam rady dzisiaj zrobić, jutro rano zacznę, a to foto jest z ubiegłego roku.
NA 6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI.
-1/2 kg miodu
-2 (niepełne) szklanki cukru
-250 g masła
-1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
-3 jajka
-3 łyżeczki sodki
-2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki soli
-2 czubate łyżeczki kakao
-3 torebeczki przyprawy do piernika
-1/2 szklanki mleka
Miód, cukier, masło podgrzać, prawie do wrzenia. Wymieszać i odstawić z ognia.
Sodkę rozpuścić w zimnym mleku.
Do letniej masy miodowej dodawać stopniowo (cały czas mieszając) mąkę, jajka, imbir, przyprawę, kakao, sól i sodkę z mlekiem.
Ciasto wyrobić i przełożyć do kamiennego garnka, ceramicznej lub szklanej misy. Przykryć folią oddychającą i bawełnianą ściereczką.
Odstawić na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce np. balkon, albo dolna półka lodówki.
teresa9 2012-11-13
Już w kilku miejscach widziałam i chyba się skuszę. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to ja jestem za. Tym bardziej, że w czasie świąt jem tylko piernik :-D
xenon 2012-11-13
Bardo apetycznie wygląda , mniam, mniam ....
Dziękuję za przepis , też się biorę za piernik ....
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku .
jokam 2012-11-13
Kobitki i panowie, wierzcie mi - piernik jest wspaniały, pachnący, mięciutki! No i wielką zaletą jest to, że robotę rozkłada się na długo przed Świętami.
msciwa 2012-11-13
wooow!!! ale pychotki...jak ja uwielbiam piernik..
Serdecznie Cię pozdrawiam
życząc cudownego wieczoru
słodkich kolorowych snów...
lilaroza 2012-11-13
Wygląda zachęcająco....a koniecznie trzeba go przełożyć....bo nie przepadam za takim....pozdrawiam :)
jokam 2012-11-13
Lilarozo, chyba nie, bo wiem, że kobitki z tego właśnie przepisu robią wycinane foremkami pierniczki i te ciasteczka nie są niczym przekładane.
nemo50 2012-11-13
Łojeju, ale bym podjadł samkowitości ;)) .
razdwa3 2012-11-14
No to w tym roku u większości garnkowiczów na Boże Narodzenie będzie Twój piernik... U mnie będzie! :) Dzięki za przepis... Nie zapomnij o dalszym ciągu przepisu!