I wszystko to, co do niego potrzeba.
Tylko sok malinowy jakoś tak się tu dziwnie zawieruszył. :P
1/2 kg fasoli jaś + kminek + liście laurowe + ziele ang.
1/2 kg pieczarek + 5 cebul + olej
2 marchewki
5 jaj
bułka tarta do zagęszczenia
gałka muszkatołowa
majeranek
imbir
sól
pieprz
posiekana natka
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić i udusić na oleju razem z pieczarkami. Marchew ugotować. Przestudzone fasolę, pieczarki z cebulą i marchew zemleć. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodać jajka, bułkę tartą i natkę. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 60 minut, do zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.
msciwa 2012-11-19
no to jutro będziemy próbować pasztecik...
Pozdrawiam cieplutko życząc spokojnej nocki..dobranoc
dytka36 2012-11-19
Witaj Asiu!!
O jakis rarytasik szykujesz,nigdy takiego pasztetu nie robiłam a bardzo lubię fasolę,pochwal się czy dobry wyszedł...:)
istna 2012-11-19
re: co Ty powiesz !!!! U mnie ta sama historia z salaterką ! Jest przecudna>
istna 2012-11-19
Ale ma trzy nóżki ! Twoja też?
istna 2012-11-19
re: łeee... to inna :( a już myślałam, że znowu mamy coś wspólnego :(
Tę miskę przy okazji przedstawi z nóżkami :))
teresa9 2012-11-19
Na pewno będzie pyszny! Muszę sobie przyswoić przepis, bo uwielbiam wszelkie pasztety, dodatkowo uwielbiam fasolę w każdej postaci. Tylko kminku bym nie dodała, bo to chyba jedyne ziele, którego nie lubię. Pozdrawiam
razdwa3 2012-11-20
To coś dla mnie... Lubię warzywne cudeńka :)
lilaroza 2012-11-22
...widzę że zmieniłaś składniki....skąd pieczarki ???...zmieniłaś całkiem smak :):):):):)...i imbir dodałaś :):)
fajnie....wszystko wg uznania i lubości :):)
jokam 2012-11-23
skąd pieczarki? bo pod Twoim zdjęciem renia51 o grzybach wspomniała... a imbir, to już mój dodatek, jest zdrowy, szczególnie zimną porą roku, więc trzeba go używać.