Nie wiem czy to jest ściśle po śląsku, ale taki mam przepis.
Kapustę poszatkować dość drobno (to co na zdjęciu, to jeszcze na pół przekroiłam) zalać wodą, dodać sól, cukier i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.
Na suchej patelni wysmażyć drobno pokrojony chudy boczek. Gdy skwareczki są już chrupiące dolać odrobinę oleju i wsypać pokrojoną cebulę, oraz szczyptę cukru. Smażyć na małym ogniu aż do momentu gdy cebula będzie szklista. Wlać do kapusty.
Dodać sok z połowy cytryny.
Zamieszać.
I to już wszystko.
Kapusta z lekkim posmakiem wędzonki jest bardzo smaczna, nawet dla mnie nie lubiącej mięcha.
limba 2012-11-28
no to już wiem co wkrótce ugotuję dla mojej szarańczy ...! ;) dzięki :)
msciwa 2012-11-28
uwielbiam modrą kapustkę tak właśnie robioną jak Ty robisz..
Pozdrawiam serdecznie...
Miłego wieczorku życzę...
nemo50 2012-11-28
Jak zrobisz to spróbuję ;)) .
nemo50 2012-11-28
Re: bieremy, ale będzie biba ;))) .
kukura 2012-11-29
Muszę w przyszłym roku takiej kapuchy na działce posadzić.Pamiętam z dziecinstwa smak smak modrej kapuchy,tylko czy tam był boczek nie wiem...Na pewno była słodko kwaskowa...;)
razdwa3 2012-11-29
Moja śląska bratowa robi genialne roladki z kluskami i "modro kapusto". Ja się nie porywam na taki zestaw, bo nie doganiam smakowo pierwowzoru :)
istna 2012-11-29
A ja myślałam, że "modra " to po poznańsku. A tu wszyscy ją tak nazywają :) W Masterchefie też te kobitki jurorki mówiły "modra " :)
Pozdrawiam Joanko. Uwielbiam modrą :)