W poniedziałek 17 XII pokroję każdy z pierników na 3 placki i przełożę masami.
ŚLIWKOWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ.
-1 słoik powideł śliwkowych
-20 dkg śliwek suszonych
-1 tabliczka czekolady
-2 łyżki spirytusu
Powidła włożyć do rondelka. Dodać pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać (cały czas mieszając) aż do rozpuszczenia się czekolady i na koniec wlać spirytus.
MASA CYTRYNOWA
-150 g masła
-1/3 szklanki cukru pudru
-1/4 szklanki gorącego mleka
-sok z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać po 1 łyżce gorącego mleka, cały czas mieszając.
Na koniec dodać sok z cytryny i razem dokładnie wymieszać.
MASA ORZECHOWA
-2 szklanki cukru pudru
-20 (może 25) łyżek mleka
-25 dkg obranych orzechów
-1 opakowanie płatków migdałowych
-2 łyżki masła
-1 łyżka spirytusu
Orzechy i migdałowe płatki zmielić np w młynku lub malakserze.
Cukier, mleko i orzechy z migdałami zagotować.
Do ciepłego dodać masło i spirytus. Całość wymieszać.
Na pierwszym placku rozsmarować GORĄCĄ masę powidłowo-czekoladową.
Na drugim orzechową i odwrócić ten placek tak aby obie masy zetknęły się.
Drugi placek znowu posmarować GORĄCĄ masą powidłową.
Placek trzeci posmarować masą cytrynową i kładąc go odwrócić stroną posmarowaną. Wtedy masa powidłowa zetknie się z cytrynową.
Czyli powstaną cztery takie stosiki:
trzeci placek
masa cytrynowa
masa powidłowo/czekoladowa
drugi placek
masa orzechowa
masa powidłowo/czekoladowa
pierwszy placek
Teraz każdy stosik trzeba owinąć papierem do pieczenia, obciążyć np. słoikiem z wodą i odstawić na 3 - 4 dni. Dzień przed Wigilią obleję pierniki roztopioną czekoladą i udekoruję.
lila08 2012-12-11
ooo...dzięki za przepisy,wypróbuję ,będzie coś nowego ...a te małe pierniki w keksówkach to chyba świetny pomysł...
lilaroza 2012-12-11
Nawet nie wiesz jak bym się cieszyła :):)......zapraszam na wspólny spacer po Starówce :):)...już się cieszę :):):)
maria57 2012-12-11
jutro wyskoczę po spirytus, pozostałe składniki mam, piernik dojrzewa w lodówce (niestety cały dom za ciepły)
graga62 2012-12-11
Super przepisy na masy do piernika, na pewno z nich skorzystam, w tamtym roku robiłam z samą masą orzechową i nie do końca mi ona pasowała, czegoś mi brakowało, teraz już wiem, suszonych śliwek, które uwielbiam:) Dzieki za przepisy:) Pozdrawiam:))
xenon 2012-12-13
A czy orzechy to mają być laskowe , czy włoskie ?
Które dają lepszy smak ?
Pozdrawiam i życzę miłego dzionka :-)