Piernik staropolski.

Piernik staropolski.

W poniedziałek 17 XII pokroję każdy z pierników na 3 placki i przełożę masami.

ŚLIWKOWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ.
-1 słoik powideł śliwkowych
-20 dkg śliwek suszonych
-1 tabliczka czekolady
-2 łyżki spirytusu

Powidła włożyć do rondelka. Dodać pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać (cały czas mieszając) aż do rozpuszczenia się czekolady i na koniec wlać spirytus.

MASA CYTRYNOWA
-150 g masła
-1/3 szklanki cukru pudru
-1/4 szklanki gorącego mleka
-sok z 1 cytryny

Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać po 1 łyżce gorącego mleka, cały czas mieszając.
Na koniec dodać sok z cytryny i razem dokładnie wymieszać.

MASA ORZECHOWA
-2 szklanki cukru pudru
-20 (może 25) łyżek mleka
-25 dkg obranych orzechów
-1 opakowanie płatków migdałowych
-2 łyżki masła
-1 łyżka spirytusu

Orzechy i migdałowe płatki zmielić np w młynku lub malakserze.
Cukier, mleko i orzechy z migdałami zagotować.
Do ciepłego dodać masło i spirytus. Całość wymieszać.

Na pierwszym placku rozsmarować GORĄCĄ masę powidłowo-czekoladową.
Na drugim orzechową i odwrócić ten placek tak aby obie masy zetknęły się.
Drugi placek znowu posmarować GORĄCĄ masą powidłową.
Placek trzeci posmarować masą cytrynową i kładąc go odwrócić stroną posmarowaną. Wtedy masa powidłowa zetknie się z cytrynową.

Czyli powstaną cztery takie stosiki:

trzeci placek
masa cytrynowa
masa powidłowo/czekoladowa
drugi placek
masa orzechowa
masa powidłowo/czekoladowa
pierwszy placek

Teraz każdy stosik trzeba owinąć papierem do pieczenia, obciążyć np. słoikiem z wodą i odstawić na 3 - 4 dni. Dzień przed Wigilią obleję pierniki roztopioną czekoladą i udekoruję.

lilaroza

lilaroza 2012-12-11

oooo coś pysznego będzie :):):)....Dobrego Dnia Asiu :)

lila08

lila08 2012-12-11

ooo...dzięki za przepisy,wypróbuję ,będzie coś nowego ...a te małe pierniki w keksówkach to chyba świetny pomysł...

lilaroza

lilaroza 2012-12-11

Nawet nie wiesz jak bym się cieszyła :):)......zapraszam na wspólny spacer po Starówce :):)...już się cieszę :):):)

teresa9

teresa9 2012-12-11

A ja w piątek mam zamiar dopiero piec swój piernik.

atrami

atrami 2012-12-11

ta orzechowa musi być pyszna! :))

maria57

maria57 2012-12-11

jutro wyskoczę po spirytus, pozostałe składniki mam, piernik dojrzewa w lodówce (niestety cały dom za ciepły)

graga62

graga62 2012-12-11

Super przepisy na masy do piernika, na pewno z nich skorzystam, w tamtym roku robiłam z samą masą orzechową i nie do końca mi ona pasowała, czegoś mi brakowało, teraz już wiem, suszonych śliwek, które uwielbiam:) Dzieki za przepisy:) Pozdrawiam:))

xenon

xenon 2012-12-13

A czy orzechy to mają być laskowe , czy włoskie ?
Które dają lepszy smak ?
Pozdrawiam i życzę miłego dzionka :-)

dodaj komentarz

kolejne >