Alisha mnie dzisiaj nauczyła. :))
"Na kulki rybne:
Może być mintaj,dorsz,sola,tołpyga itp.ja robiłam z kilograma kostki z mintaja,którego po rozmrożeniu dobrze odcisnęłam z wody,wyszły mi 22 kulki wielkości rafaello
Jajko
Przyprawy typu sól lub kucharek
Maggi
Czosnek
Pieprz
Surową rybę zmielić dodać przyprawy,jajko,formować kulki.
Gdyby masa rybna była zbyt luźna można dosypać bułki tartej.
Uformowane kulki obtoczyć w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju,można też we frytkownicy.Oczywiście można również usmażyć na małej ilości oliwy smażąc kulki dookoła.
Na zalewę:
4 szkl.wody
1 szkl.octu 10%
4 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 duża cebula
ziele angielskie,listek laurowy,pieprz w kulkach
Zalewę należy zagotować z cebulą i resztą składników i nawet gorącą można zalać kulki."
nemo50 2012-12-20
Spróbuję jak będzie gotowe ;)) .
razdwa3 2012-12-21
Imponujące te Twoje świąteczne przygotowania... :)
razdwa3 2012-12-21
Miłych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia w otoczeniu rodziny i czterołapów - własnych oraz zaprzyjaźnionych! :)
gulaki 2012-12-21
ZDROWYCH, POGODNYCH I MILE SPĘDZONYCH ŚWIĄT!!!
SPEŁNIENIA MARZEŃ I WYTRWAŁOŚCI W REALIZACJI
WSZYSTKICH PLANÓW !!! :)))
greg78 2012-12-21
W te święta magiczne życzenia ślę liczne. By choinka ślicznie się świeciła i każda bombka się mieniła. Olbrzymich prezentów od wesołych elfów. Rychłego spełnienia każdego marzenia. By w Waszych sercach zawsze tlił się nadziei promyczek i gdy będziecie dzielić się opłatkiem niech z Waszych serc znikną wszystkie troski ukradkiem.Aby radość pojawiła się z każdym nowym brzaskiem.A Nowy Rok był pełen pomyślności i miłości.WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2013 ROKU!!! Greg-Grzesiek:)
jerry61 2012-12-21
musicie się posiłkować rybą mrożoną ,mam ten luksus że mam świeżutkiego dorsza!Prosto z kutra.pozdrawiam
oliwkaa 2012-12-28
W taki sam sposób można zrobić kuleczki mięsne !
jokam 2012-12-28
świetnie Oliwko! będę i mięsne robiła, bo łatwe w przygotowaniu i jednocześnie baaardzo smaczne.
oliwkaa 2013-01-01
W takiej zalewie też można umieścić usmażone w tradycyjny sposób filety z dorsza,mintaja ale najlepsze są z pangi mimo iż ostatnio jej mało kupuję. Jednak do zalewy octowej nadaje się wyśmienicie !!! No i prawie wcale roboty z tym nie ma :0))))