-400g mąki pszennej
-100g mąki pełnoziarnistej
-300 ml ciepłej wody
-10g drożdży
-1 łyżeczka soli
-szczypta cukru
(ja, już tak od siebie, dodałam jeszcze garść słonecznika i siemienia lnianego)
Drożdże i cukier rozmieszać w wodzie.
Suche składniki wymieszać razem i wsypać je do drożdżowej wody.
Wymieszać.
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagniatać przez 5 minut.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Uformować podłużny wałek, coś na kształt bagietki. Moje przy pierwowzorze, to paskudy są. :P
Przenieść na blachę.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia, czyli około 30-40 minut.
Naciąć żyletką, ukośnie w 3-4 miejscach.
Posmarować wodą.
Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
ewaiza 2013-01-17
Dobrej Nocki zycze ,a co cie tak dzis wzielo na pieczenie tyle chleba .Mam jeszcze b. duzo przepisow w wolnym czasie podesle ci te ktore pieklam .Pieke tez z zakwasu jak cie interesuje to podam szybki przepisik sprawdzony,
jesorek 2013-01-17
pięknie wypieczony, i ja piekłam dziś chlebek ;) tamten poszedł jak przysłowiowe ciepłe bułeczki ;)
razdwa3 2013-01-18
Mniam, mniam :)