Szybki chleb pszenno-żytni.

Szybki chleb pszenno-żytni.

-1litr ciepłej wody
-55g drożdży
-1kg mąki pszennej (ja odsypałam 1 niepełną szklankę tej mąki i na jej miejsce wsypałam 1 niepełna szklankę żytniej pełnoziarnistej)
-1 czubata łyżka soli
-4 łyżki oliwy
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka kminku
-1 szklanka otrąb pszennych
-0,5 szklanki siemienia lnianego
-0,5 szklanki słonecznika
-0,5 szklanki pestek dyni
-0,5 szklanki sezamu
Dodatkowo można 1 jajko wymieszać z 2 łyżkami mleka i będzie do posmarowania chleba, oraz przygotować kminek do posypania.

Wodę wymieszać z drożdżami.
Dodać pozostałe składniki.
Wymieszać.
Przełożyć do dwóch keksówek, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Gdy już wyrosną posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i ewentualnie posypać kminkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 200* ok. 1 godziny.

baskadm

baskadm 2013-01-20

Faktycznie, rach ciach i jest ;))

xenon

xenon 2013-01-20

Re. To co o Tobie powiedzieć ?
Ty to masz talent i niespożyte siły ...
Pozdrawiam .

xenon

xenon 2013-01-20

Na pewno masz na życie ...
I to jeszcze jakie ?

aziu1

aziu1 2013-01-20

Jo, to prawda - chwila moment i gotowe - nasz rocznik górą :)

ewaiza

ewaiza 2013-01-20

Wlasnie wydrukowalam przepis i bede robic w tygodniu.

dodaj komentarz

kolejne >