-1litr ciepłej wody
-50g drożdży
-1kg mąki pszennej (robię różne wersje, tu odsypałam 1/2 szklanki tej mąki i na jej miejsce wsypałam 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej)
-1 czubata łyżka soli
-4 łyżki oliwy
-1 szklanka płatków owsianych
-3/4 szklanki pestek dyni
-szczypta kurkumy (odrobinkę, tak na czubek noża) dla koloru
Wodę wymieszać z drożdżami.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
Przełożyć do dwóch keksówek, przykryć ściereczką i znowu odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy chlebki wyrosną posypać np płatkami owsianymi i makiem, albo sezamem, lub łuskanym słonecznikiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 200* ok. 1 godziny.
razdwa3 2013-02-15
Smakowicie wygląda :)