Dzisiejszy. Pszenno... żytnio... owsiany.

Dzisiejszy. Pszenno... żytnio... owsiany.

-1litr ciepłej wody
-50g drożdży
-1kg mąki pszennej (robię różne wersje, tu odsypałam 1/2 szklanki tej mąki i na jej miejsce wsypałam 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej)
-1 czubata łyżka soli
-4 łyżki oliwy
-1 szklanka płatków owsianych
-3/4 szklanki pestek dyni
-szczypta kurkumy (odrobinkę, tak na czubek noża) dla koloru

Wodę wymieszać z drożdżami.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
Przełożyć do dwóch keksówek, przykryć ściereczką i znowu odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy chlebki wyrosną posypać np płatkami owsianymi i makiem, albo sezamem, lub łuskanym słonecznikiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 200* ok. 1 godziny.

wrobel3

wrobel3 2013-02-15

Napewno pyszny,taki prosto z pieca,jeszcze smalczyk własnej roboty mmm..-:)

jesorek

jesorek 2013-02-15

ładnie wyrośnięte ;)

astra40

astra40 2013-02-15

chlebek pachnie w całym GARNKU

ewaiza

ewaiza 2013-02-15

najlepszy swoj chlebus:)) dobrej nocki

razdwa3

razdwa3 2013-02-15

Smakowicie wygląda :)

malako

malako 2013-02-17

cudowny chlebuś :))

dodaj komentarz

kolejne >