Niech się te "kupne" schowają! :D
-4 żółtka
-1 łyżeczka musztardy
-oliwa
-troszkę soli, pieprzu i soku z cytryny
maria57 2013-03-09
żółtka na surowo. czy ugotowane???
bo z surowych robiłam będąc już takim 10-12 letnim podlotkiem, potem pojawiła się salmonella i strach, że się podtrujemy więc przenieśliśmy się na fabryczny
maria57 2013-03-09
potem się jest nosicielem do końca życia
spróbuj w takim razie wersji jeszcze starszej bez musztardy, kręconej wałkiem, z oliwą dolewaną prawie po kropli a potem cieniutką strużką (trzeba to robić ruchem jednostajnym, bo potrafi się zwarzyć). Majonez tak ukręcony zrobi się sztywny, że można go nożem na kostki kroić. Potem można doprawiać i musztardą i śmietaną, co kto lubi
Jeśli taki majonez w trakcie ucierania się zwarzy można go uratować
dodając trochę surowego białka. Zrobi się jaśniejszy, ale wróci "do pionu"
lila08 2013-03-09
rozumiem...tylko od lat robię majonez i daję 1 żółtko,1 łyżeczka musztardy,1/4 l oleju,troszkę soli,sok z cytryny...a u Ciebie jest dużo żółtek i dlatego pytam...
wrobel3 2013-03-10
Ojjjj ileż to ja się takiego majonezu nakręciłam na
praktykach ;Pod Różą" właśnie tam w rynku w Płońsku....Asiu
dytka36 2013-03-10
Ja też zawsze robilam z jednego GÓRA dwóch żółtek!!!Jednak taki majonez ma tendencję do warzenia się!!!Bynajmniej mi tak się stało kilka razy ale zawsze go uratowałam:)