Obiad delikatny, lekkostrawny...

Obiad delikatny, lekkostrawny...

...czyli: kluchy, pulpety w pomidorowo/warzywnym sosie, ogórek zielony i bulion do popicia.

Ugotować wywar z włoszczyzny i odcedzić go.
A na pulpety potrzeba:
-20dkg mielonego mięsa
-troszkę wody mineralnej
-imbir, paprykę i kurkumę
-2 żółtka
-5 łyżek kaszy manny
-sól
-pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Ulepić maleńkie kuleczki.
Wrzucać na wrzący wywar z włoszczyzny.
Gotować, na małym ogniu, ok. 10 minut.
Odcedzoną włoszczyznę pokroić i wrzucić do ugotowanych pulpetów.
Dodać koncentrat pomidorowy, oraz troszkę cukru.
Po zagotowaniu wlać tzw. zaklepkę (mąka wymieszana w małej ilości zimnej wody) i całość zagotować mieszając.
Można doprawić curry, pieprzem, liściem laurowym, czosnkiem.

oldmax

oldmax 2013-05-03

re.
Super majówka...:)))
Nie ma co. :)

jessika

jessika 2013-05-03

Też lubie takie delikatne jedzonko :))

atrami

atrami 2013-05-04

no i pysznie jest :)
jeszcze jakbyś tak przepisik na pulpety wrzuciła to już w ogóle było by super :)))

atrami

atrami 2013-05-04

odp. dzięki Skarbie :***

aziu1

aziu1 2013-05-04

dobra z Ciebie gospodyni Jo :)

dodaj komentarz

kolejne >