...czyli: kluchy, pulpety w pomidorowo/warzywnym sosie, ogórek zielony i bulion do popicia.
Ugotować wywar z włoszczyzny i odcedzić go.
A na pulpety potrzeba:
-20dkg mielonego mięsa
-troszkę wody mineralnej
-imbir, paprykę i kurkumę
-2 żółtka
-5 łyżek kaszy manny
-sól
-pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Ulepić maleńkie kuleczki.
Wrzucać na wrzący wywar z włoszczyzny.
Gotować, na małym ogniu, ok. 10 minut.
Odcedzoną włoszczyznę pokroić i wrzucić do ugotowanych pulpetów.
Dodać koncentrat pomidorowy, oraz troszkę cukru.
Po zagotowaniu wlać tzw. zaklepkę (mąka wymieszana w małej ilości zimnej wody) i całość zagotować mieszając.
Można doprawić curry, pieprzem, liściem laurowym, czosnkiem.
oldmax 2013-05-03
re.
Super majówka...:)))
Nie ma co. :)
atrami 2013-05-04
no i pysznie jest :)
jeszcze jakbyś tak przepisik na pulpety wrzuciła to już w ogóle było by super :)))